Znáte to. Spěcháte na šalinu, dobíháte ji na poslední chvíli, ale uvnitř si vzpomenete, že nemáte jízdenku nebo nemáte drobné do automatu na jízdenky. Brzy to už nebude žádný problém.

Pravdou je, že platba jízdenek kartou v brněnském MHD není žádnou novinkou. Tuto službu již využívají cestující na trase autobusu č. 76, kde v současnosti slouží čtyři přístroje k platbě. Po novém roce k nim přibydou další tři tisíce.

Nové přístroje budou opatřeny jak označovačem papírových jízdenek, tak současně i displejem, ke kterému bude možné platební kartu přiložit. Po přiložení karty se automaticky započte hodinová jízdenka v hodnotě 25 Kč, pokud bude chtít cestující jet kratší dobu, pípne si při výstupu ještě jednou.

Přístroj bude ale natolik chytrý, že bude jednotlivým přikládáním karty sledovat celodenní jízdu cestujícího a na konci dne mu bude z karty odečtena ta nejvýhodnější jízdenka. Například využije-li pasažer za den 4 hodinové jízdenky v hodnotě 100 Kč, automaticky se zvolí varianta celodenní jízdenky a bude mu odečtena hodnota 90 Kč.

Náklady na tyto validátory činí téměř 65 miliónů korun.

Zdroj: https://bit.ly/2K1dMR2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *