Zelená střecha je pojem, který je čím dál tím více známější, zároveň se u nás začíná její využití rozmáhat.  A o co se vlastně jedná?

Zelená střecha je střecha, která je buď částečně nebo zcela pokryta půdou a vegetací. Cílem je vytvořit lepší harmonii mezi stavbami a přírodou. Hlavními výhodami zelených střech je produkce kyslíku, pohlcování škodlivin ze vzduchu, redukce výkyvů teplot mezi nocí a dnem a mnoho dalších. Nevýhodou pak je jejich náročnější konstrukce a pravidelná údržba.

Motivovat své obyvatele k budování zelených střech se rozhodlo, jako jediné v České republice, město Brno.  Od 1. 6. 2019 mohou obyvatele města žádat o dotace na zelené střechy na své domy, garáže či přístřešky. Město má pro tento dotační program připraveno 20 milionu korun a je určen pro fyzické i právnické osoby, města a městské části. Přednost v získání dotací mají především budovy s velkou plochou, např. nákupní nebo office centra.

Dotace bude město poskytovat od 900 do 1 400 Kč/m2, maximálně však 1,4 mil. Kč na jeden projekt. Zároveň může žadatel získat příspěvek na odborný posudek k realizaci zelené střechy ve výši až 10 000 Kč.

Hned první den spuštění dotací se přihlásilo deset žadatelů, ale čas je ještě do konce listopadu. Plánujete-li tedy stavět zelenou střechu, se žádostí raději neotálejte.  Podmínky dotace a jak o ni zažádat najdete na https://ekodotace.brno.cz/dotace/zelen-strecham/.

 

Zdroj:

https://bit.ly/31GELHP

https://bit.ly/2TxR5qV

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *