Dle České bankovní asociace by měly ceny nemovitostí v příštím roce klesat. Předpokládá se pokles v jednotkách procent. Důvodem tohoto poklesu je, mimo novelu stavebního zákona, která má za cíl zrychlení stavby nových bytů, také nižší zájem lidí o koupi nemovitosti.

Dalším důvodem je také zpřísnění hypoték, kdy už na ni jen tak někdo nedosáhne. Na druhou stranu také přibývá lidí, kteří raději šetří své úspory na „horší časy“ a proto nechtějí investovat do svého bydlení.

Ceny nemovitostí stoupají od roku 2000, přičemž první vlna byla v letech 2000 – 2004, kdy ceny rostly především díky vstupu do Evropské unie. V tomto období vzrostly ceny v Praze o 75% a mimo Prahu o 86%. Další vlna zdražování byla v letech 2006 – 2008, kdy za tím stálo především zpřístupnění hypoték, situace na trhu práce, růst mezd a důvěra spotřebitelů. V Praze ceny v tomto období stouply o 56%, mimo Prahu pak o 64%.

Od roku 2014 pak probíhá třetí vlna zdražování, kde mají velký podíl nízké úrokové sazby hypoték. Ceny bytů v tomto období vzrostly v Praze o 55%, mimo Prahu pak o 43%.

Pokud se Čech rozhodne v dnešní době si na vlastní byt našetřit, zabere mu to dost času, v průměru 11 let. Naopak nejsnadněji na byt dosáhnout Belgičané nebo Portugalci. Přitom např. ceny bytů v Belgii jsou srovnatelné s našimi.  Je to bohužel tím, že naše platy nejsou tak vysoké v porovnání se západní Evropou.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/2909075-ceny-nemovitosti-podle-bankovni-asociace-narazily-na-strop-v-pristim-roce-mohly

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *