Průměrná úroková sazba v posledním půlroce stále klesá. V srpnu dosáhla 2,61%. I přes neustálé snižování úrokové sazby, zájem o hypoteční úvěry opadá.

 

Dle údajů Fincentrum hypoindex klesá průměrná úroková sazba u hypoték od února 2019, od ledna do srpna se sazba snížila o 0,39 %. Pokles úrokové sazby a zlevňování hypoték však nezvyšuje zájem o hypotéky.  Např. v srpnu si o hypotéku zažádalo 6 153 nových klientů, což je o 462 klientů méně než v předchozím měsíci. Objem hypoték činil v srpnu 14,294 mld. Kč, avšak v porovnání s červencem je nižší o více než miliardu korun.

graf hypo

Mohlo by se zdát, že je to dáno tím, že lidé mají dovolené a řešení hypoték odkládají na později. Ovšem meziroční srovnání dokazuje, že tomu tak nebude. V loňském srpnu bylo oproti letošnímu sjednáno o 2 322 hypoték více a jejich objem byl vyšší o 4,5 mld. Kč. Dá se říci, že letošní srpen se dostal až pod úroveň roku 2015.

Vzhledem k této situaci začíná mezi bankami boj o klienta. Banky se předhánějí v tom, která nabídne lepší úrokovou sazbu, nabízejí různé akce a slevy, aby si udrželi stávajícího klienta, který hypotéku refinancuje. Přesto však zájem o hypotéky klesá. V letech 2017 a 2018, kdy hypotéky zažívaly boom, byly jejich objemy okolo 220 mld. Kč ročně, letos se očekává objem mezi 180 -190 mld. Kč.

Důvodem toho všeho jsou především stále vyšší ceny nemovitostí a také regulace ČNB.

Zdroj: https://bit.ly/2lBg1l0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *