Daň z nabytí nemovitých věcí (dříve nazývána daň z převodu nemovitosti) je jednorázovou daní, která se platí při prodeji nemovitosti. Plátcem této daně je od roku 2016 nabyvatel nemovitosti, tedy kupující. Již několik let je tato daň ve výši 4% z kupní ceny.

Pokud jste v minulosti kupovali nějakou nemovitost, jistě víte, že se nejedná vůbec o zanedbatelné částky. Např. při koupi nemovitosti za 2,5 mil. Kč je daň 100 000 Kč, což už může koupi nemovitosti velmi zkomplikovat. Pořídit si nemovitost je už i tak těžké, vzhledem k vysokým cenám nemovitostí a také regulaci České národní banky v souvislosti s poskytování hypotečních úvěrů.

Proto padl návrh na zrušení této daně, aby se ulehčilo lidem, kteří už tak vydají mnoho peněz na své bydlení a mnohdy je problém získat další peníze na zaplacení daně. Řešilo se také, že by daň mohla mít i několik sazeb. Většina lidí by byla jistě nadšená, kdyby byla daň úplně zrušena, ale bohužel k tomu nedojde – daň nadále zůstává tak, jak je, změní se pouze okruh lidí, kterých se daň bude týkat.

Daň se netýká pozemků a staveb, které byly vyjmuty z předmětu daně nebo jsou od daně osvobozeny. Aktuální seznam staveb osvobozených od daně naleznete ZDE a seznam pozemků ZDE.

Nově se daň nebude týkat nejen lidí, kteří si koupí nový byt v bytovém domě, ale také těch, co si koupí nový byt v rodinném domě. Je to reakce na trend, kdy v rodinných domech vznikají samostatné bytové jednotky.

Nezbývá nám tedy než doufat, že se jednou něco změní a daň bude opravdu zrušena nebo alespoň snížena.

ZDROJ:

https://bit.ly/35niiC2

https://bit.ly/32bUkrP

https://bit.ly/35mwJX6

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *