Rostoucí ceny nemovitostí i jejich pronájmů komplikují život nejen obyvatelům České republiky ale i celé Evropy.  Aktuálně je situace taková, že pokud chce člověk bydlet ve vlastním, musí jej řešit hypotékou. Nemovitosti jsou ale čím dál tím dražší a ve většině případů je absolutně nemožné si celou kupní cenu našetřit, lidé se pak musejí spolehnout na hypotéku či pronájem nemovitosti.

Jaké jsou ceny nemovitostí u nás v porovnání s jinými evropskými zeměmi?

Cena nemovitostí na konci roku 2018 oproti roku 2017 vzrostla o 9,9%,tím se ČR dostala na třetí pozici mezi státy Evropské unie. Na prvním místě bylo Slovinsko s 18,2% a 2. Místo obsadilo Lotyšsko  s 11,8 %. Celkově za Evropskou unii došlo k růstu o 4,2 %, pokles zaznamenala pouze Itálie a to o 0,6%.

Růst cen nemovitostí však způsobil obtížnější a hůře dostupné získání vlastního bydlení. V loňském roce tvořila jedna splátka hypotéky 40 % z čistého příjmu domácnosti, letos je to už 48 %.

V současné době se čím dál častěji setkáváme se zahraničními investory, kteří nakupují jednotlivé byty, ale i celé domy. Jak se pohybují ceny v jiných Evropských městech v porovnání s naším hlavním městem, ukazuje tabulka:

Výstřižek

Nejlevnější bydlení je možné pořídit na Slovensku nebo v Polsku, směrem na západ pak ceny rostou. Nicméně v České republice je aktuálně zatížen hypotékou každý čtvrtý občan.

Zdroj:

https://www.numbeo.com/cost-of-living/

https://bit.ly/2pvu8tZ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *