Ze světa hypoték – kolik je nyní úroková sazba?

Ano, je to bohužel tak, jak jste již pravděpodobně zaznamenali. Hypoteční sazby rostou, v současné chvíli je téměř nereálné najít banku, která Vám dokáže vyřídit úvěr s úrokovou sazbou pod 4% p.a. Dle článku na hypoindex.cz se brzy dostaneme dokonce přes 5%.

 

 Hypoteční sazby přes 5%, dle ČNB a hypoindexu, jsme měli naposled v červnu roku 2003. Naopak, v listopadu roku 2016, jsme měli možnost získat hypotéku se sazbou už od 1,77%.

 

Klasickou hypotéku (s doložením účelu) je možné si vzít v současné době maximálně do výše 90% (LTV) z odhadní ceny zastavené nemovitosti. Je tedy potřeba, aby měl klient nějaké vlastní úspory nebo další nemovitost, kterou poskytne bance jako zástavu. Platí to zejména dnes, kdy jsou prodejní ceny nemovitostí výrazně vyšší než jsou ceny odhadní. Americké hypotéky (neúčelové, např. k vybavení bytu) se poskytují jen ve výši 50 %, maximálně do 70 % z odhadu nemovitosti.

Podle omezení České národní banky (ČNB) si můžete půjčit maximálně devítinásobek vašeho ročního platu. Pokud si berete hypotéku ve dvou, tedy se spolužadatelem, sčítají se vaše platy dohromady

Co se týká délky zpracování žádosti o úvěr , některé banky zvládnou žádost zpracovat a schválit do 3 dnů. Rychlost vyřízení hypotéky však záleží, za jak dlouho je klient schopen dodat všechny potřebné dokumenty. Kromě žádosti o úvěr banky potřebují doložit: 

  • dokumenty o příjmech a majetkových poměrech (podnikatelé daňové přiznání)  
  • výpis z běžného účtu a výplatní pásky  
  • dokumenty vztahující se k objektu zástavy (list vlastnictví a snímek katastrální mapy)
  • nabývací tituly (např. kupní, darovací smlouva) 
  • pojistnou smlouvu k nemovitosti  
  • informace o dalších úvěrech, půjčkách a leasingu  
  • rozhodnutí soudu o stanovení výživného  
  • smlouvy o stavebním spoření, nájemní smlouvy, potvrzení o sociálních dávkách a smlouvy o životní pojistce 
  • ručitelská prohlášení
 

V praxi se délka procesu spojeného s vyřízením financování hypotečním úvěrem prodlužuje oproti klientovi s financováním v hotovosti cca o 2-3 týdny.

Financování klienta úzce souvisí s celým procesem koupě a prodeje nemovitosti, v řadě případů je lepší mít připravené financování dopředu. Hypoteční specialista odpoví na všechny dotazy klientů a vypracuje nabídku přímo na míru jeho potřebám. Díky tomu klient šetří čas – nemusí obvolávat banky, studovat zákony, ani porovnávat produkty a zjišťovat si další potřebné informace. Navíc se vyhne zbytečným administrativním chybám.

V případě, že zvažujete hypoteční úvěr nebo Vás zajímá aktuální situace ze světa hypoték, můžete se kdykoliv obrátit pro radu našeho hypotečního specialisty. Rádi Vás propojíme

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *